Meddelare: Joham Ulrik Åsman  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Fors

Wid min födelse var jag ovanligt liten och späd, samt hade ringa tillstymmelse till lif: min mormor tjänstgjorde som barnmorska, och med en lenare smäll af flata handen i sätet, piggade sen upp andhämtningen och kallade lifvet i pysen. Sedan vägdes jag på ett träbesman, innesluten i en trasa, och befanns väga två skålpund, hvilket skrefs upp i sängen der min mor låg, jemte mitt tillämnade namn, Johan Ulrik, detta till säkerhet det inga troll kunde byta bort mig och hade lydelse sålunda. Två skålpund Johan Ulrik väger, som hans föräldrar ständigt äger, till er osynliga vi det säger i den treeniga gudens namn.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen VII.